15 Şubat 2014 Cumartesi

Alman Usulu Cheese Cake (Kaesekuchen)

Uzun zamandir buraya yeni birsey yazmadigimi fark ettim. Mete dogdugundan beri hayatim Mete olmustu ve Mete disinda ne birsey yapiyordum ne de birsey dusunuyordum:) Artik Metecigim 8 aylik kocaman bir bebek oldugu icin farkli aktivitelerle de rahat rahat ilgilenmeye basladim.

Son zamanlarda ozledigim ve disarida bulamadigim lezzetleri evimde, kendi cabamla yapmakla ugrasiyorum. Bunlardan bazilarini da hem kendim surekli tarifleri internetten arayip (nereden buldugumu da unutur oldum tarifleri) durmaktan kurtulmak, hem de sizlerle paylasmak istedim. 

Ilk sirada alman usulu cheesecake, yani almanca adiyla Kaesekuchen geliyor. Bu lezzetle 2005 yilinda okumaya gittigim Almanya'nin Aachen kentinde tanismistim. Oebel Baekerei'da (Oebel firin-pastanesi) yedigim bu kekin tadini baska yerde bulamadim desem yeridir. Beni ziyarete gelen ailemle bile Oebel'e gidip kahve esliginde bu cheesecakeleri yemek en buyuk zevkimizdi diyebilirim:)

Internette oylesine cheesecake diye aratirken, aslinda aklimda alman usulu bir tarif bulmak yoktu. Siteleri gezerken hamaratabla.com sitesinde rastladim ve asagidaki tarifi ilk bakista benimsedim. Herkesin cok severek kullandigi labne peyniri yerine lor peyniri kullaniliyordu cunku bu tarifte. Kekin alt kisminin Turkiye'de cogu kisinin yaptigi gibi biskuvi ya da gofretle degil de yine un, tereyag, seker ve yumurtayla yapiliyor olmasi da gercek bir Kaesekuchen yapiyor oldugum hissiyatini veriyor bana. Aslinda Kaesekuchen Almanya'da "Quark" denilen yogurtumsu peynirimsi gidadan yapiliyor ve ayni tiramisunun peynirinin mascarpone olmasi gerekirken Turkiye'de ona en yakin peynir olarak labne peyniri kullanilarak yapilmasi gibi, quarkin da Turkiye'de bulunmamasi nedeniyle turk cheesecakelerinde de labne peyniri kullaniliyor. Bu da bence cok agir bir tat yaratiyor cheesecakelerde. Bu tarifte labne peyniri yerine lor peyniri kullanilmasi da alman kekine benzemesi acisindan cok guzel bir tercih olmus. 

Tarif ise soyle:

Malzemeler:

Keki: 
  • 2,5 yemek kasigi toz seker
  • 75 gr. tereyagi 
  • 2 su bardagi un
  • 1 yumurta
Peynirli kismi:
  • 500 gr. tam yagli tuzsuz lor peyniri
  • 200 gr. krema
  • 3 yumurta
  • 1 limon
  • 50 gr. tereyagi
  • 5 yemek kasigi toz seker
  • 6,5 yemek kasigi pudra sekeri

Bu pastanin yapimi dusundugumden cok kolay cikti. Hani cheesecake yapmak cok zor, cok asamasi vardir derler ya, hic gozunuz korkmasin.

Kekini hazirlamak cok kolay, yukaridaki malzemeleri bir guzel karistirin ve yogurun (un miktarini hamurun elinize yapisip yapimamasina gore azaltip cogaltabilirsiniz). Klasik olarak kullanilan tabirle, hamur kulak memesi kivamina geldiginde elinizle kek kalibinin tabanina incecik yayin ve 190 derecede onceden isitilmis firinda biraz uzeri kizarana kadar pisirin. (Ben ilk deneyisimde biraz az pisirmisim, resimlerden de goruldugu uzere).


Kek pistikten sonra kek kalibini firindan cikarin ve sogumaya birakin. 

Sonra sira yumusak, peynirli kismi hazirlamaya geliyor. Yukaridaki malzemelerin hepsini bir guzel karistirin (limonun suyuyla ve limon kabugu rendesiyle birlikte) ve ellerinizle bir guzel yogurun. Benim farkettigim birsey, lor peyniri tam olarak diger malzemelere karismiyor, o yuzden belki bir blender yardimiyla karisim daha puruzsuz hale getirilebilir. Ama denemedigim icin cok emin olamiyorum ortaya cikacak sonuctan.




Hazirladiginiz peynirli kismi kek kalibinin icine, onceden hazirladiginiz ince kekin ustune dokun ve 190 derecede yaklasik 40-45 dakika karisimin rengi donene kadar pisirin.






Afiyet olsun!!