Geleneksel tiyatro mantığının epey dışında.
Adapte olmak için güç sarfetmek gerektiğini farkediyor insan.
http://www.krek.net/ |
KREK Tiyatrosu'nu önceden ziyaret etmemiş olanlar için ufak bir bilgi vereyim öncelikle isterseniz. Bu tiyatroda ses sistemi var. Yani oyuncuların kendi seslerini duyurabilmek için bağırarak konuştuğu klasik tiyatroların aksine bu tiyatro sahnesinde yerlere gizlenmiş bir yığın küçük mikrofon var. Tiyatroya girişte bize verdikleri kulaklıklarla dinliyoruz sahnede konuşulanları. Sadece konuşulanları mı, oyuncuların yutkunmalarını, nefes alıp vermelerini, sigaralarından içlerine çektikleri dumanın sesini, her ufak tıkırtıyı sahnedeki alıcılar ve kulaklıklarımız sayesinde çok rahat bir şekilde duyabiliyoruz. Ayrıca dışarıdan gelecek ve dikkat dağıtacak seslerden bir nebze olup kurtulup, oyuna tamamen konstantre olabiliyoruz.
Bayrak, psikolojik bir tiyatro, eğlenmeye gelenlerden ziyade deneyimsel bir macera arayanlar için. Sizi zorlayan sahneler mevcut, o kadar gerçekçi oyanıyor ki oyun, yerinizden kalkıp müdahele etmek istiyorsunuz oyunculara.
Burada Canan Ergüder'in oyunculuğuna değinmek gerekiyor. Televizyonda izlediğimiz Behzat Ç. dizisinin Savcı Esra'sı olan Canan Ergüder bu oyunda sadece bir dizi oyuncusu olmadığını kanıtlıyor. Drama ve gerilim yüklü bu oyunu izlerken, kendimizi olaylardan rahatsız hissetmemize, gerilmemize neden olan şey Canan Ergüder'in mükemmel oyunculuğu bence. Tiyatro eğitimini Amerika'da tamamlayan Canan Ergüder, Bayrak oyunundaki Kadın rolüyle 2009 Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde yılın en başarılı yarımcı kadın oyuncusu seçilmiştir.
Tiyatroya gelip güzel vakit geçirmek isteyenlerin bir kere daha gözden geçirmesi gereken bir oyun, zira tiyatro çıkışında içinizde dışarı atmak isteyip atamadığınız, garip, biraz depresif ve sizi rahatsız eden bir ruh haline büründüğünüzü hissediyorsunuz.
Bu oyunda hoşuma gitmeyen tek şey başındaki yarım saatlik sinema gösterimi oldu. "Ben sinemaya mı geldim, yoksa tiyatroya mı?" hissini yaratan ve "acaba ne zaman bitecek de tiyatro başlayacak" sorularını sorduğum için çok dikkatle izleyemediğim bu sinema başlangıcı yerine 15 dakikalık bir giriş yapsalardı, kendini tiyatro yerine sinemaya gelmiş gibi hisseden diğer seyircileri de (insanların kıpırdanmalarından ve kendi aralarında konuşmalarından bunu anlamak hiç zor değil) memnun ederlerdi sanırım.
Bir Berkun Oya oyunu olan Bayrak'ın oyuncuları arasında bulunan Ayten Uncuoğlu ve Köksal Engür'ü canlı izleyebilme şerefine erişemedik, kendileri sadece sinema filminde bu oyuna eşlik ettiler. KREK'in sitesinde yazdığı üzere Bartu Küçükçağlayan oynamıyor bu oyunda.
Oyunun diğer oyuncuları:
Canan Ergüder
Okan Yalabık
Ozan Çelik
Ulaş Tuna Astepe
Santralistanbul'da KREK sahnesinde pazartesileri izleyebileceğiniz bu oyun 2 perde, 95 dakika sürüyor. KREK ufak sarı renkli bir bina. Bilgi Üniversitesi kampüsünde bulunuyor ve park yeri mevcut.
KREK'in kendi sitesinde yayınlanan, oyun hakkındaki kısa tanıtım yazısı şöyle:
Bayrak, polisiye bir atmosferin sürprizli kurgusu içinde manevi terörü tartışıyor. Gerçek süsü verilmiş sahte sevgiler, sahte olduğu iddia edilen gerçek korkular. Konuşarak ve susarak atılan ego yüklü bombalar. Oyun manevi terörü sorguluyor. Yaşlı bir karı koca, baba ve oğulları, kardeşler ve aşıklar arasında...Bayrak oyununun 2009 yılında sahnelenen ilk prodüksiyonunda Ali Atay ve Uluç Özkök oyunda yer almaktaydı.
Kaynak: http://www.krek.net/
Twitter: @KREKmekan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder