13 Mart 2012 Salı

Mallorca 2011


2011 yılı Mayıs ayında gittiğimiz 4 günlük tatilde tanıma imkanına kavuştuk Akdeniz'in Balear Takımadaları'na dahil tatil keyif eğlence adası Mallorca'yı (Almanların deyimiyle Malle:))

Biraz önyargımız vardı oraya gitmeden önce, Mallorca'nın İspanyol adasından çok bir Alman adası olması, Palma de Mallorca geceleri (sınırsız eğlence, içki, sabahlara kadar durmaksızın dans vs vs). Ve bu önyargımızın temeli de aslında Alman arkadaşlarımızın yorumlarından kaynaklanıyordu: " Eee, Malle'ye mi gidiyorsunuz, yanınıza bol bol aspirin, ağrı kesici almayı unutmayın, ne de olsa arada parti yapmaktan başka bir şey yok orada, kendinize dikkat edin" vb yorumlardan sonra beklentilerimizi çok yüksek tutmamaya karar vermiştik.

Yanıldığımızı Palma de Mallorca'nın biraz dışındaki batı kıyısında kalan Calvià bölgesindeki Portals Nous 'daki 3 yıldızlı apart otelimize gittiğimizde anlayacaktık. Burası Stuttgart gibi (her ne kadar sıkıcı demek istemesem de) binalar arasında ev iş iş ev rotasında sıkıcı rutin bir hayat yaşayan bizim gibi insanlar için cennet gibi bir yerdi! Yalnız şehir merkezi Palma'da kalmak yerine, şehrin 5-10 km biraz dışındaki yerler tercih edilmek koşuluyla. Yoksa her ne kadar şehir merkezi güzel olsa da yine de şehir dışı yerlerin sakinliği ve huzuru orada bulabileceğinizi sanmıyorum.


Yukarıdaki haritada görüldüğü üzere uçağımız Palma de Mallorca'ya indi. Oradan kiraladığımız Kia Picanto ile Palma de Mallorca'nın batısında bulunan Portals Nous'daki otelimize doğru yola çıktık. Kia Picanto ile ilgili bir kaç kelime etmeden geçemeyeceğim. Hayatımda bindiğim en küçük araba, motor o kadar küçük arabayı bile kaldıramayacak güçsüzlükte. Neyse ki Mallorca'nın bir ucundan diğer ucuna maximum (Magaluf'tan Alcudia'ya) 75km'lik bir yol gittiğimiz için çok sıkıntısını çekmedik.

Otelimize yerleştikten sonra otel çevresini keşfe çıktık. Mayıs ayı olduğu için yaz tam kendini daha gösteremediği için biraz da rüzgarlı olan Portals Nous sahilinde dolaşırken mont giyme gereksinimi hissettim. Sahil enfesti, denizin rengi harika! Sadece açık bir koy olduğu için çok rüzgarlı ve dalgalıydı, dolayısıyla yüzme hakkımızı başka koylarda kullanmak istedik. Evet başlarda montla dolaşmamıza rağmen yüzme imkanı da bulabildik, çünkü gittiğimiz diğer bir koy olan Palmanova çok rüzgarlı değildi ve güneş çıktığında hava 25 derecelerde hissediliyordu.
Portals Nous - Mallorca

Bir sonraki durağımız Magaluf. Burası Palmanova'dan biraz daha küçük bir koy ve İngiliz turist ağırlığı olan bir yerdi.

Buradan sonraki durağımız bence Mallorca'nın en güzel koyu olan Andratx bölgesindeki Camp de Mar. Burası kadar dış dünyadan soyutlanmış, piyasalaşmamış, mis gibi masmavi denizi olan bir koy görmedim galiba Mallorca'da. Koyun tam ortasındaki lüks olmaktan uzak içten samimi restoranda yediğimiz öğle yemeğinin tadı da bir başkaydı.

Camp de Mar, Maybe the most beautiful bay I have ever seen in my life


Bir sonraki gün rotamızı denizden uzak, dağların içine saklanmış bir Mallorca köyü olan Valldemossa 'ya çevirdik. Otoyolla yarım Portals Nous'dan yarım saatte gidebildiğimiz bu köyün çok fazla turist çekmesinin nedeni köyün baştan aşağıya taş evlerle dolu olması. Bana Eski Datça'nın biraz daha büyük ve daha kalabalık halini anımsatan bu köyde yarım günümü gezerek, resim çekerek, hediyelik eşyalara bakarak harcadık.


Valledemossa - Mallorca
Valledemossa'dan sonra bizim yaptığımız gibi adanın kuzeyine doğru tali yollardan Soller yönüne doğru giderseniz biraz üzülebilirsiniz yolların çok virajlı ve dar olmasından ötürü.  O taraflarda arabayla görebileceğiniz çok fazla birşey de yok zaten.

Palma şehrinden ve sahillerinden bahsetmeden geçmeyelim. Devasa bir yat limanı var bu şehrin batı yakasında. Portals Nous'dan Palma şehrine arabayla giderken hayran kalmamak mümkün değil. Yaklaşık 405,000 nüfusluk bu şehrin herhangi bir Avrupa şehrinden eksik kalır bir tarafı da yok. Tarihi bir gezi yapmak isterseniz 1229 ve 1346 yılları arasında yapılmış Palma Katedrali'yle başlayabilirsiniz gezinize. (Şehir 1229'dan itibaren hristiyanlaşmış). Şehrin doğu yakasında ise upuzun sapsarı kumlarıyla kumsalları sizi bekliyor. Benim gibi koysever kişilerdensenizse şayet bu dalgalı açık koy hoşunuza gitmeyebilir ama koylarda da bu kadar güzel bir kumsal bulmak mümkün değil.

Mallorca adasında son gittiğimiz yer Alcudia idi. Burası adanın kuzeyinde , otoyolla Portals Nous'dan yaklaşık 45 dakika mesefade hoş bir yer. Gittiğimiz gün havanın kapalı olması nedeniyle sahilinde çok fazla vakit geçiremedik. Yolda giderken Kite-Surfing yapan onlarca insan görmek bizi şaşırtmadı. Zira adanın bu tarafları çok fazla rüzgar aldığı için Kite-Surfing için çok uygun bir alan yaratıyor.
Alcudia - Kite Surfing

Alcudia'ya kadar gitmişken Cap de Formentor'a uğramadan sakın geri dönmeyin. Harika bir yer. Adanın kuzey batısındaki en uç kısmı, buraya Mallorcalılar "rüzgarların buluşma noktası" adını vermişlerdir. Sarf kayalar üzerinden uçsuz bucaksız Akdeniz'e tepeden bir bakış. Denizin mavisi inanılmaz. gidilmeli görülmeli, gerektiğinde geniş açılı kamerayla manzara resmi çekilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder